Virtualisatie is een techniek waardoor een flexibelere werkomgeving mogelijk wordt gemaakt en de gebruiker toegang heeft tot een digitale omgeving op elke locatie en tijdstip. De vaker toegepaste vormen van virtualisatie zijn desktop virtualisatie, applicatie virtualisatie en server virtualisatie.

De hedendaagse x86-servers kunnen vanwege hun architectuur slechts één besturingssysteem tegelijk uitvoeren. Servervirtualisatie maakt meer mogelijk dan de een-op-een-architectuur van x86-servers door het besturingssysteem en de applicaties los te koppelen van de fysieke hardware, waardoor een meer kosteneffectieve, soepele en vereenvoudigde serveromgeving ontstaat. Dankzij servervirtualisatie kunnen meerdere besturingssystemen als virtuele machines worden uitgevoerd op één fysieke server, elk met toegang tot de rekenkracht van de onderliggende servers.

Netwerkvirtualisatie is de volledige softwarematige reproductie van een fysiek netwerk. Virtuele netwerken hebben dezelfde kenmerken en garanties als een fysiek netwerk, maar bieden operationele voordelen en de hardwareonafhankelijkheid van virtualisatie: snelle provisioning, niet-verstorende implementatie, geautomatiseerd onderhoud, en ondersteuning voor zowel oude als nieuwe applicaties.

Servervirtualisatie ontketent het potentieel van de huidige, krachtige x86-servers. De meeste servers gebruiken slechts 15 procent van hun capaciteit. Dit is niet alleen zeer inefficiënt, maar zorgt ook voor serverwildgroei en -complexiteit.

De voordelen van virtualisatie:

80 procent meer gebruik van serverresources
tot 50 procent besparingen op kapitaal- en bedrijfskosten