De ICT Infrastructuur is het hart van uw kantoorautomatisering. Alles vanaf centrale servers, netwerk en werkplekken zorgt ervoor dat uw medewerkers effectief en efficiënt hun werk kunnen doen. Vanaf kantoor, nevenvestiging, thuis of bij de klant. Medi-Assist is niet alleen architect van ICT Infrastructuren, wij bouwen en onderhouden ze voor u.

Hieronder ziet u een schematische weergave van wat ik versta onder infrastructuur, het is van groot belang dat alle elementen goed worden beheerd en op elkaar afgestemd.

Het plaatje rechts toont de IT infrastructuur. De infrastructuur bestaat uit:
  • Werkplekken:  De apparaten die worden gebruikt door werknemers om te werken met applicaties, waaronder pc's, laptops, mobiele apparaten en printers.
  • Besturingssystemen: Een besturingssysteem is een verzameling programma's die in een server de interne werking beheert: het geheugen, de processors, de randapparatuur en het bestandssysteem.
  • Virtualisatie: Virtualisatie fungeert als een abstractielaag tussen het besturingssysteem en de server hardware. Virtualisatie zorgt dat een fysieke machine kan draaien met meerdere besturingssystemen. (zelfs met zeer oude applicaties)
  • Opslag: Servers kunnen beschikken over interne opslag, zoals harde schijven, maar ze kunnen ook gebruik maken van externe opslag. De opslag bevat harde schijven, tapes, Direct Attached Storage (DAS), Network Attached Storage (NAS) en Storage Area Networks (SAN).
  • Netwerk: Het netwerk is een zeer belangrijk onderdeel van een infrastructuur. Afhankelijk van de omgeving kan een netwerk zeer complex worden. Het netwerk omvat routers, switches, firewalls, WAN (Wide Area Network), LAN, internettoegang en VPN's (Virtual Private Network) en relatief eenvoudige diensten, zoals DNS, DHCP en NTP, die noodzakelijk zijn voor de infrastructuur zelf.
  • Servers: Servers zijn de computers, draaiend in het datacenter.
  • Datacenters: Over het algemeen is hardware geïnstalleerd in een datacenter. Datacenters leveren (ononderbroken) stroomvoorziening, koeling, computer racks en beschikbaarheids- en veiligheidsmaatregelen.

Verder zijn er nog drie belangrijke onderdelen die horen bij de infrastructuur en applicatiebeheer:
  • Beveiliging: beveiliging omvat voornamelijk technische oplossingen, zoals VPN's (Virtual Private Networks), toegangscontrole en encryptie.
  • Beschikbaarheid: Beschikbaarheid omvat zaken als backup, restore, business continuity, failover en replicatie.
  • Performance: De performance van een IT infrastructuur is afhankelijk van schaalbaarheid, virtualisatie, caching, load balancing.